De jachthaven
De jachthaven ligt sinds 1962 op een eiland dat enerzijds ingeklemd ligt tussen de Noord- en Zuidvliet te Maassluis en anderzijds tussen de Brouwerijstraat en de snelweg A20. Het eiland is middels een brug verbonden met de kade van de Zuidvliet. Vlietland biedt ligplaats aan circa 100 zeil- en motorschepen, alsmede aan roeiboten en kano’s. In de winter bestaat de mogelijkheid om de schepen van leden en passanten op de wal te plaatsen voor onderhoud; de zogenaamde winterberging.
Onderhoud aan de jachthaven wordt zoveel mogelijk door ‘eigen mensen’ uitgevoerd in het kader van de zelfwerkzaamheid (ZWH). Dit bespaart geld en vergroot de gemeenschapszin.
De stichting
Bestuurlijk opereert de Stichting grotendeels als een vereniging met o.a. een jaarlijkse ledenvergadering waarin de bestuursleden worden gekozen. Het bestuur bestaat uit een dagelijks bestuur en een havencommissie. Het bestuur vergadert circa éénmaal per maand.
In wijder verband
De jachthaven ligt op ongeveer 20 minuten varen van het Midden-Delfland gebied (o.a. de Foppenplas en het Bommeer). Via het Midden-Delfland gebied trekken in de zomerperiode veel Vlietlanders het land of zelfs het buitenland in. Omdat het Midden-Delfland gebied is ingesloten door vaste bruggen met een lage doorvaarthoogte, biedt de jachthaven met name ligplaats aan de kleinere pleziervaart.
Jachthaven Vlietland is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Watersport Verbond (KNWV), wij zijn een FANHAVEN en geven aan leden van andere aangesloten verenigingen 3 gratis overnachtingen.
Daarnaast onderhoudt Vlietland een uitstekende (samen)werkrelatie met de gemeente Maassluis.
Maassluis
Maassluis, de eerste stad aan de Waterweg is zeker een bezoek waard, toen in 2014 het 400-jarig bestaan gevierd werd heeft de historische binnenstad een opknapbeurt gehad.
Indien u ons per sloep bezoekt, of anderszins niet aan boord kunt slapen, zijn er diverse overnachtings mogelijkheden.
Zie de website van Ervaar Maassluis.
Historie
De jachthaven is gevestigd aan de Zuidvliet 117 te Maassluis en is opgericht op 4 september 1962.
Wij zijn ontstaan uit een groepje vrije liggers die met hun bootjes aan een plaatselijke landtong lagen; het zogenaamde “arme landje”. De huidige jachthaven is door vrijwilligers aangelegd, de grond wordt gepacht van de gemeente Maassluis.
Nagenoeg alle leden zijn woonachtig in Maassluis. Een groot aantal van hen heeft een maritiem verleden (sleepvaart en/of koopvaardij) en daardoor een grote affiniteit met de maritieme historie van Maassluis.
Van de Historische Vereniging Maassluis kwamen we in De Schakel een column tegen over het ontstaan van de waterwegen in het Maassluise achterland. KLIK HIER (PDF)
De Historische Vereniging Maassluis wijdde in november in hun "Schetsjes" een artikel aan onze stichting KLIK HIER (PDF)
Bereikbaarheid
Zoals hierboven is vermeld, vormen de lage vaste bruggen in Midden-Delfland en het Westland een obstakel voor hogere schepen. De schepen uit deze regio zijn dan ook vaak te herkennen aan "afbreekbare" stuurhutten. Door "cabrio" te varen kunnen de bruggen gepasseerd worden. Dit heeft veel charme, behalve als het regent.
Maassluis is over water te bereiken via:
- Nieuwe Waterweg en Vlaardingen max. doorvaarthoogte 1,95 mtr.
- Delft (Buitenwatersloot) max. doorvaarthoogte 1,65 mtr.
- Delft (Haantje/Sion) max. doorvaarthoogte 1,65 mtr.
(doorvaarthoogte +/- 5 cm door variabel waterpeil)
De Monstersche Sluis in Maassluis vormde in vroeger jaren de verbinding naar de Nieuwe Waterweg. Er is een stichting opgericht om deze sluis opnieuw gangbaar te maken voor de pleziervaart. In de loop van 2018 zal de gerenoveerde sluis weer gaan draaien zodat Maassluis als vanouds weer levendige Vlieten gaat krijgen met hopelijk veel passanten.
Vanaf de Foppenplas is Maassluis doorgaans "ongeklapt" te bereiken. De brug over de Noordvliet bij Oude Veiling heeft een hoogte van 2,20 mtr. De (oudere) ANWB waterkaart is hier onduidelijk in.
A: Afspuitplaats / Onderhoudswerf W
B: Jollensteiger: voor kano's, roei- en rubberboten
F: Fietsenstalling
H: Havenmeester
K: Kantine / Toiletten / Douches
L: Loods met magazijn en werkplaats
P: Passanten ligplaatsen
R: Reparatiekade met uitzuigstation en walkraan tot 10 ton
W: Waterkraan, tevens meldsteiger
Vlietland biedt in beginsel geen walberging en/of andere faciliteiten aan snelle motorboten, zoals benoemd in het Binnenvaart Politie Reglement (BPR). E.e.a. ter beoordeling aan de havenmeester cq het bestuur.
Er is (gratis) wifi op de haven, een speeltuintje en in de kantine een bibliotheek. Uw boot ligt in (ongeveer) het beste viswater van Nederland. Uiteraard is er walstroom. Een leenfiets is doorgaans aanwezig.