langeplank

Maassluis laat zich graag  "De eerste stad aan de Waterweg" noemen.
Niets is minder waar, maar achter de dijk bevindt zich ook een prachtig vaargebied. Dit bestaat uit een historische trekschuitroute tussen Delft en Den Briel, waarvan Maassluis middels de Monstersche Sluis tussenstation was.
In latere jaren is er een dicht waternetwerk bijgemaakt ten behoeve van de tuinders, die hun producten per platte schuit "Westlander" naar de veiling brachten.
De trekschuitroute bestaat niet meer, en de Monstersche Sluis werd vorige eeuw gesloten. In 2018 is de sluis gerestaureerd en heropend, en ook gaat de trekschuit weer varen. 
Eind vorige eeuw is de Foppenpolder onder water gezet, onder anderen om voor waterberging te zorgen, het gebied ligt laag en heeft snel wateroverlast. Samen met het al bestaande natuurgebied "De Vlietlanden" vormt dit een fantastisch gebied om een paar dagen te verblijven en te genieten van rust en natuur.
De tuinders vervoeren hun waren niet meer per schuit maar over de weg, maar de waterwegen zijn nog grotendeels bevaarbaar zij het met beperkte doorvaarthoogte.
Juist vanwege de beperkte doorvaarthoogte hebben de schepen in dit gebied een demontabele stuurhut. Door het dak te verwijderen en de ramen plat te leggen (het zogenaamde "klappen") kunnen de meeste boten het gebied bevaren tot een brughoogte van max. 1,65 meter, laag genoeg om het gebied in- of uit te varen.
Schepen die hoger zijn kunnen nu ook door de heropende sluis de Vlietlanden bereiken. Bij het gunstigste getijde is de doorvaarthoogte in de sluis 2, 50 meter. Verderop bij Maasland kan de brug over de  "Oude Veiling" een obstakel vormen, de hoohte van deze vaste brug is +/- 2,20 meter. Hopelijk wordt deze brug ooit verhoogd.
Op onderstaande links meer info:

Link pagina van vlietlandmaassluis.nl

Ervaar Maassluis

Recreatief Midden-Delfland

Monstersche Sluis

HH Delfland

Varen op Nieuwe Maas en Waterweg

 

S.W.C. Vlietland

Gemeten  10:20
Temp11°C
WindWNW4 bft
LV85  
havenzicht